6 Mart 2016 Pazar

Ma Nuit Chez Maud/ My night at Maud's

My night at Maud's Eric Rohmer'ın ahlak öyküleri serisini oluşturan 6 filmin 3. durağı.1969 yapımı siyah beyaz olan bu film gerek içerdiği konular gerek zekice dizilmiş replikler gerekse içerisindeki mesajlar nedeniyle zamanını aşıyor.Özellikle içinde bulunduğumuz bu toplumda hala çözemediğimiz bir "ahlak" problemi olması nedeniyle güncel sayılabilir.
Filmin başlıca konuları ahlak,din,ilişkiler,hayat,felsefe ve Blaise Pascal. Pascal demişken kendisi hakkında özellikle din konusundaki görüşleri hakkında bir şeyler bilmiyorsanız film akmayacaktır.Bazı filmler belli bir oranda bilgi birikimi gerektirir.Biraz araştırarak izlerseniz sizin için yeni bir düşünce ortamı doğacak.Çok farklı görüşlerde 3 kişi (katolik-Marksist-Ateist) çeşitli konuları tartışırken hangi olasılıkların en büyük kârı getirmesine istinaden toplumun veya kendimizin bu yaşam tarzını seçtiğimizi düşüneceksiniz.Çoğumuz bize dayatılan bir yaşamı idame ettirmeye çalışıyoruz ne de olsa.
-Buradan sonra Spoiler var.- Kapalı ve sıkıcı bir hayat yaşayan ve kendisini dindar olarak tanımlayan Jean-Louis kilisede bir kadın ile karşılaşır ve sözde prensiplerini bir yana bırakarak kadını takip etmeye başlar. Buna ise bir kılıf bulur. Evleneceği kadını bulmuştur. Daha sonra çocukluk arkadaşı İvan ile karşılaşır. Marksist olan İvan onu sosyal hayatın içine sokmaya çalışır.Ve din çerçevesindeki direncini kırmak amacıyla Maud'un evine davet eder.Maud ateist olan özgür kadındır.
Gençlik yıllarında tanışan Jean-Louise ve Vidal 14 yıl sonra hayatlarının çok farklı yönlerinde olduklarını anlarlar. Felsefeci Vidal daha alaycı iken mühendis Jean-Louise konulara bakışı sert ve ciddi. Özellikle reddetmek için harcadığı zamanda kabul için harcadığı zamana göre çok daha büyük bir çaba harcıyor. Bu sıkıntı Maud için oldukça komik. Çünkü herhangi bir maskeyle uğraşmıyor.Kilisenin dayattığı ahlak kuralları içerisinde değil kendi doğallığıyla hayatı karşılıyor.Bana tamamen Jules and Jim filmindeki Catherine'i hatırlattı.Özgür kadın imgesi nedeniyle belki de özenilen kadın kim bilir.
Jean-Louise dindarlığın ancak yüzeyde kaldığı 20 yüzyılda genelgeçer bir ahlak istiyor. Zaten toplum kisiden ahlaklı olmasını değil fakat öyle görünmesini istiyor.Bu maskeye sahip olmayan Maud ve Vidal ile karşılaşıyor. Cinsellik ve ahlak sorunlarını gizleyerek bir ikiyüzlülük içindeki yaşamı seçiyor. Pascal'ın insan hakkında görüşleri benmerkezciliği ile çatışıyor.Din konusundaki düşünceleri ile Pascal'ın din değiştirme konusundaki düşünceleri de. 17.yyda Pascal'ın kilise tarafından kabul edilmemesi nedeniyle bütün fikirlerine şiddetle karşı çıkıyor. Düşüncelerini sadece dini nedenlerle oluşturan bircokları çevremizde.Maud ile kaldığı gecede ise gerçek kişiliği ortaya çıkıyor.
Seçtiği kişinin Françoise olmasının tek nedeni toplumda ahlaklı gözükmesi veya katolik olmasıydı. Çünkü ahlak kendimizi topluma gösterdiğimiz şeklimizdi.Filmin sonundaki durumu başında anlayacakken üzerine gitmeyerek sözde ahlakın devamlılığını sağlıyor. Gerçek olandan korkarak ikiyüzlülüğü tercih etmemiz köklerden geliyor.
Goruntuleri ise fotoğraf karesi gibiydi. Her bir eşya özenle seçilmiş ve konulmuş hissiyatı veriyordu. Bunun dışında takip sahnesindeki çekimler bir yandan 60lar Fransasının tarihi havasını da içeriyordu.Tüm bunlar dışında en sevdiğim iki film olan Amour ve Three Colors Red'de oynayan Jean-Louis Trintignant'ın oyunculuğu çok doğal. Bir filmden beklentiniz sinematografi ise izleyiniz. Didaktikliği ise izleyiniz. Siyah beyaz filmleri seviyorsaniz mutlaka izleyiniz. Ahlak konusunu irdelendigi bu filmi lütfen izleyiniz.

8 yorum:

  1. ay baksanaaa bu yönetmen deeee bu film deee ve oyuncusu daaaa tam benim havalarım biliyo musuun, ah fransız sineması yaaaa. rohmer filmlerini izleee bak bu oyuncuyu daaa :)

    bi deee, twitlerini biliyom daaa yazmıyodun burayaaa ama twitlerinde sanki genelde aşk acılı gibi yazıyodun yaa amaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Rohmer filmlerini izleyeceğim kesinlikle. Aşk açısı yok yahu şiir seviyorum onları alıntılıyordum :)

    YanıtlaSil
  3. Duymuştum bu filmi, şimdi bir daha karşıma çıktı. :)

    E ben de beklerim Kafa'ya! :)

    YanıtlaSil
  4. şu fabian da ne hoş kadın de mi yaa :) nette buldum bi daha izlicem :) ah şuuu fransız sinemasııı yaaa :)

    YanıtlaSil
  5. bendeki "diziler" başlığına bak daha büssürü var iyi dizii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi boşluğunda kaldıkça sayfandan araştıracağım. :)

      Sil