28 Temmuz 2014 Pazartesi

The double/ Öteki


Yönetmen:  Richard  Ayoade
Tür: Dram,Gerilim
Yapım: 2013
İmdb : 6,9


Beni çok etkileyen bir yapım. Dostoyevsky'nin aynı adı taşıyan romanından uyarlanmış.

Yalnızlığı bu kadar iyi yansıtan filmler ile çok fazla karşılaşamıyoruz ne yazık ki.Sıkıcı olacağı için büyük bir ihtimalle.-Her filmine selam olsun.- Ki yalnızlık problemi en çok işlenilmesi gereken konulardan biri aslında.

Simon 7 yıldır çalıştığı iş yerinde tanınmayan sevilmeyen,insanların 'Kendini neden öldürmüyorsun?' hakaretlerine sık sık  maruz kalan,içe dönük,kendini yalnızlığa hükmetmiş iş ve ev arasındaki tek eğlencesinin karşı apartmanda oturan kızı izlemek olan bir genç.




Hoşlandığı kızla küçük de olsa bir yakınlık kurmuşken işe tam da kendisinin fiziken aynısı olan James gelir.Ve James girişken özgüveni yerinde biridir.İş yerinde kısa sürede sevilirken Simon ile de yakınlık kurar.Ancak zamanla Simon'un hayatındaki her şeyi almaya çalışır.Ki o zamana kadar "pinokyo'nun" hayatında hiçbir güzellik ve özellik olmadığına yemin edebilirdiniz.Ancak tamamen boş olmadığını böylece anlıyoruz.

Kişinin kendisi ile dış görünüş olarak aynı ancak karakter olarak tamamen farklı bir kişinin varlığına inanması söz konusu filmde.Başrol oyuncusu bunu o kadar iyi yansıtıyor ki James ve Simon'u-kendisinin oynamasına rağmen  her an kim olduklarını anlayabiliyorsunuz ve birbirine karıştırmıyorsunuz.Bunun nedeni birinin tamamen öz güvensiz konuşma ve hareketlere sahip olması iken diğerinin bunun tam tersine kendini beğenmiş,insanlar tarafından yüceltilen bir karakterde olması.



Olayların hangi zaman diliminde geçtiği belli değil.Geçmiş bir zamanı mı anlatıyor yoksa gelecek zamanı mı bilemiyorsunuz.Toplumsal bir eleştiri yer alıyor.Zayıf insanların sürekli daha da ezildiği bir dünya bize çok da uzak değil ne yazık ki.

Farklı bir yapılanma var.İnsanlar hücre misali tek odalı berbat evlerde yaşıyor.Pek düşünmüyorlar.Hayatları iş ve televizyon arasında bir monotonlukta gidip geliyor.

Filmde girişken olmanın,kendini olduğundan daha değişik gösterenin her zaman kazanacağını görüyoruz.Toplumun istediği gibi bir birey olursan ancak o zaman onlar tarafından kabul edilebileceğini gösteriyor.Pinokyo benzetmesi gayet yerinde olmuş.


Film sizi sarmalıyor adeta.Kesinlikle komplike olaylar karşısında şaşırarak ne olacağını kestiremeyerek izliyorsunuz.

Karakterlerden Simon'a kendimi daha yakın hissettim.Ayakkabı sahnesi oldukça etkileyiciydi.

Müzikler daha iyi olamazdı.İnanılmaz yakışıyordu.Çekim kalitesi olarak yine tam not alır.Çok farklı bir büyüsü vardı.İyi bir gerilim havası yaratıyor.İmdb puanı düşük bence.Ancak buna aldırmadan izlemenizi tavsiye ederim.

Görseller: 1 2 3 4

5 yorum:

  1. Evet, farklı bir büyüsü olan bir film.
    Beni de çok etkilemişti.
    Aslında çok sade gözüküyor ama o kadar ince ve detaylı satırlar var ki okunması gereken
    Kesinlikle herkesin seveceği tarzda bir film değil ama meraklıları bayılarak izleyecek bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi boş,sıkıcı bulanlar var.Ancak dikkatle izleyince büyüsüne kapılmamak çok zor.

      Sil
  2. ah evet yaaa yeni izledim önemli film biraz sıkıntılı olsa da :)

    YanıtlaSil
  3. karamsar kapalı biraz ya ondan sıkıcı yanı var ama düşüncesine kaptırırsan çok iyi ki işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sadece başları biraz sıkıcı ama sonra kaptırıyorsun. :)

      Sil