28 Temmuz 2014 Pazartesi

"Ölmeden önce izlenmesi gereken 555 film" Listesi İncelemesi

 Ntv'nin yayınladığı ölmeden önce izlenmesi gereken 555 film listesini takip ediyorum çünkü buradan izlediğim filmlerden büyük bir tat alıyorum.Keşke izlemeseydim demiyorum hiçbiri için.Bence önemli olan bu zira nefret ediyorum kötü film izlemekten.Bahsettiğim listeden şimdiye kadar izlediklerim ve incelemesini yaptığım 12 tane film var.Bunları göstereceğim.

İzlediklerim ve incelemesi yapılanlar;



 1957 yılında çekilmiş,siyah beyaz ve tek bir odada sadece diyaloglardan oluşan bir film düşünün.Kulağa ne kadar sıkıcı geliyor öyle değil mi?Ama kesinlikle öyle değil.

      Film hayat dersi veriyor.Aklınızda çeşitli sorular beliriyor.Senaryonun içerisinde buluyorsunuz kendinizi.Bir an bir jüri üyesini savunuyor sonra bir diğerini bir de bakmışsınız ki kendi kendinize konu hakkında düşünceleriniz oluşmaya başlamış.Filmin eleştirel havasının içindesiniz.Sorguluyorsunuz.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ

Krzysztof kieslowsky'nin dekalog serisinden bir film basit gibi görünüyor ama düşündükçe derin bir film olduğunu görüyorsunuz. Kırık bir hikaye.Çok çok gerçek.Coşkulu aşk filmlerinden çok kırık aşk hikayeleri daha etkiler beni.Gerçeğe daha yakındır hayatın kendisine daha yakın.Hikayede bir gencin 30 yaşlarında bir kadına olan aşk hikayesi anlatılıyor.
DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


Sosyal açıdan çökmüş bir toplumda şiddeti zevk unsuru haline getirmiş gençlerin ve suçluların ıslah edilmesi adına devletin uygulamaya çalıştığı yeni bir sistemin deneği kahramanımız.Alex denek olmayı kısa sürede hapisten çıkmak için kabul ediyor.Dışarıda bıraktığı ona göre zevkli hayata dönmeyi umarak.
Ve bundan sonra insanın şiddetinden çok daha büyük etkilere neden olan devletin şiddeti başlıyor.Çeşitli acı süreçlerden geçiyor Alex.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


Los Amantes Del Circulo Polar/Kutup Çizgisi Aşıkları
Kutup çizgisi aşıkları çocuk yaşta hayatları kesişen Ana ve Otto'nun hikayelerini anlatıyor.Film tesadüflerle bezenmiş.Filmin genel havasında hakim bu.Tesadüflere olan inancımı bu kadar artırması nedeniyle Julio Medem'e kızgınım!Ancak tesadüfler sadece iyi yönlü ilerlemiyor fırsatlar da kaçırılıyor.Bu da filmin gerçek hayata yakınlığını sağlıyor.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ



one flew over the cuckoo's nest - guguk kuşu - 1975 - milos forman

Dünyanın en iyi filmlerinden biri daha.Başta Jack Nicholson'a olmak üzere tüm karakterlere ayrı ayrı hayranlık duyacağınız bir film.O kadar gerçekçi ki sanırım bir akıl hastahanesine gittiğinizde böyle tipler var mı diye etrafınıza bakmanıza neden olabilir.Cezaevinden bir kaçış olarak gördüğü akıl  hastanesine giren Mcmurphy ve yaşadıklarını anlatıyor film.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


İn the mood for love - 2000 - wong kar wai
Bir şahaser.Şiir gibi bir film.Görüntüler ve müzik o kadar iyi harmanlanmış ki..

Şu an bu film hakkında ne desem az olacak.Ne kadar harika duygular hissettirdiğini aktaramayacağım.

Konuyu sonuna kadar anlatsam da sorun olmaz.Konu değil önemli olan filmde.Müzikler ve görsel olarak aşkı hissettiriyor.Ki bu çok zordur.Ancak bir ustanın elinden çıkmış.Görüntü yönetmeni Christopher Doyle.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


 Dostluk ve 3 kişilik bir aşk üzerine.Alıştığımızın dışında kadının erkek özgürlüğüne eriştiği film.'Toplum ne der.' diye düşünmediği... Bu yüzden afişte belli belirsiz bir bıyık var.

      Jules ve Jim çok iyi iki dosttur. Jules ilişkiler konusunda şanssız bir Alman iken Jim yakışıklı ve çapkın bir Fransız erkeğidir.Yunanistan'da bir heykel görürler ve bu heykelin yüzündeki ifadeden oldukça etkilenirler.Jules tam da bu heykele benzeyen Catherine ile tanışır.3lü çok iyi anlaşırlar.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ



Fransa'da yeni dalga akımının başlamasına neden olan filmdir.400 Darbe 'okul kırmak' anlamına gelen bir Fransız deyimidir.

François Truffaut'un ilk filmi olmasına rağmen bir başyapıt özelliği taşır.Bunun nedeni şüphesiz ki filmin bir otobiyografi özelliği taşımasıdır.27 yaşında bir gencin elinden çıkmış gibi değil asla çok daha olgun bir yapım ama kendi hayatından izler taşıdığı için duyguyu karşı tarafa bu kadar iyi veriyor.
DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


There Will Be Blood / Kan Dökülecek (2007) Paul Thomas Anderson

Öncelikle kitap hakkında bilgi vereceğim.Kitabına aşık oldum.Yazarı Upton Sinclair.Kitabın adı "Oil!" İmdb'de üst sıralarda görünce evde bulunan kitabı okumaya karar vermiştim.Daha sonra kitabı okumamı daha gerekli görmemi sağlayan olay ise çok sevdiğim Kürk Mantolu Madonna kitabının yazarı Sabahattin Ali'nin kitap hakkında 'Bu romanda olanların onda biri doğruysa namuslu insan mutlaka solcu olmalıdır.' sözünü duymam oldu.

Kitap gerçeklere dayanıyor ve 1900lü yılların ilk çeyreğinden geniş bir bilgi sunuyor okuyucularına.1. dünya savaşının bilmediğimiz yönleri,kapitalizmi bütün gerçekçiliğiyle gözler önüne sererken yine kapitalizme karşı şiddetlenen komünizm,bolşevizm ve sosyalizm akımlarını,grev,sınıf ayrımcılığı,para hırsı,sahte peygamberler,sosyete gibi o dönemin tüm sosyo-ekonomik yönlerini bize aktarıyor.Tüm bunları bir baba oğul ilişkisinden yola çıkarak yapıyor.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ


No Country For Old Men / İhtiyarlara Yer Yok (2007) Coen Kardeşler

Kan dökülecek filminden sonra aynı yıl Oscar'a aday gösterilmelerinden dolayı sıkça karşılaştırılan İhtiyarlara Yer Yok yani özgün adı ile No Country For Old Men'i izledim.Konusu wikipedia kaynaklı olarak kısaca şöyle:

Llewellyn Moss (Josh Brolin) geyik avında olduğu bir gün, Meksika yakınlarında bir uyuşturucu pazarlığının bol kanlı sonuyla karşılaşır. Sadece parayı alıp giden Moss yaralı olan birine su vermek amacıyla gece yarısı olay yerine döner, ancak bu niyeti başını derde sokacak ve Anton Chigurh (Javier Bardem) ile tanışmasına neden olacaktır.

DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ
Filmimiz Romada geçer ve Romadan güzel sahneler vardır.İçinde eleştiri olan filmler her zaman kendi döneminden daha uzun süre varlığını sürdürmüştür.Burada da Fellini'nin medya ve yüksek sosyoteye bir eleştirisi var.Ahlaki değerlerin kayboluşunu gözler önüne seren bir başyapıt.
DEVAMI İÇİN; TIKLAYINIZ



2 yorum:

  1. ayyyy çok önemli bu yazıııın :) gelcam yine buna :) bu yazıyı bilokuma da koyuyim bi deee :)

    YanıtlaSil